Nasveti

Priprava električnega skiroja na novo sezono – 5 nasvetov

Priprava električnega skiroja na novo sezono

Pomladanski meseci na mestne ulice privabijo uporabnike različnih prevoznih sredstev. Vse več ljudi za prevoz na delo ali v prostem času uporablja električni skiro. Tako je lahko vaša priprava električnega skiroja na novo sezono povsem enostavna.

Ne glede na to, ali želimo le preprosto uživati v vožnji, ali pa točno priti na delo, bo vaša vožnja najbolj prijetna takrat, ko se boste med vožnjo počutili udobno in varno, vaš električni skiro pa bo dobro pripravljen.

Priprava električnega skiroja na novo sezono je preprosto opravilo, ki se ga lahko loti vsak od nas.

 

Priprava električnega skiroja na novo sezono s 5 preprostimi nasveti, da se boste nanj vedno lahko zanesli:

Preverite pritisk v zračnicah / pnevmatikah

To opravilo je enako pri vseh vrstah prevoznih sredstev, ne le električnih skirojih. S pravim pritiskom v zračnicah boste lahko prevozili večje število kilometrov in ob tem ne boste obremenjevali motorja do polne zmogljivosti. Glede na to, da ste ob vožnji skoraj v celoti odvisni od električnega skiroja, se splača to navodilo upoštevati, saj boste zagotovo na račun tega prevozili kakšen dodaten kilomter več.

Pritisk oz. tlak v pnevmatikah mora biti vedno optimalen, da se izognemo predrtju. Če je tlak prenizek, se pnevmatike bolj upogibajo in s tem se poveča površina, s katero je pnevmatika v stiku. To poveča možnost predrtja vaše pnevmatike, če povozite oster predmet, prav tako pa povečate možnost deformacije pnevmatike, ko zadenete npr. v robnik pločnika.

Nasvet: Za preverjanje pritiska lahko uporabite kar kolesarsko tlačilko. Priporočljiv pritisk oz. tlak v pnevmatikah je 3,5 bare.

 

Preglejte napeljavo (kable)

Delovanje zavor vašega električnega skiroja se zanaša na skupno delovanje žic in kablov zavornega sistema. Prepričajte se, da žice vaših zavor niso preveč ohlapne ali preveč napete. Enako preglejte tudi kabel za dodajanje na plin.

Nasvet: V vaši torbici za električni skiro imejte shranjen ključ M5, s katerim boste lahko tudi med vožnjo popravili nastavitve žic oz. kablov.

 

Preverite zavore in zavorni sistem

Ko ste že pri tem, da bo vaša varna vožnja z električnim skirojem, preverite tudi zavorne ploščice, diske ali rotorje. Če opazite nekaj, kar je dotrajno in bi bilo treba zamenjati, vaš električni skiro naročite na servis električnih skirojev.

Nasvet: Resnih poškodb kablov, žic ali delov zavor, ne poskušajte rešiti sami! Najbolje je, če večje težave odpravi vaš pooblaščeni serviser.

 

Očistite ga

Če vaš električni skiro ob zaključku sezone niste očistili, je priprava električnega skiroja v novo sezono e-mobilnosti več kot pravi trenutek, da to tudi storite. Pa ne samo zato, da bi bil na prvi vožnji po pomladanskih ulicah lep in urejen.

Čiščenje vaš električni skiro zaščiti pred poškodbami zaradi umazanije.

Odstranite trdovratno umazanijo, blato in rastline, ki bi se lahko zatikali v kolesa. Prav tako se prepričajte, da so gibljivi deli pravilno podmazani, da se ne bodo brusili drug ob drugega.

Nasvet: Za čiščenje električnega skiroja uporabljajte mehko krpo in čisto vodo. Nikar ne čistite skiroja z visokotlačnim čistilcem, ter pazite, da ne zmočite električnih komponent in baterije.

 

Baterijo napolnite na 100 % in jo polnite sproti

Električni skiroji so opremljeni z litij-ionskimi baterijami. Za podaljšanje življenjske dobe baterije je pomembno, da jo napolnite do 100 % vsakih nekaj dni ali po vsaki vožnji.

Nasvet: Nikar ne dovolite, da se baterija izprazni v celoti! Če to pogosto storite, akumulator izgubi sposobnost polnjenja, kar skrajša doseg e-skiroja. Najbolje je, da električni skiro napolnite po vsaki vožnji.

Ko bo priprava električnega skiroja na novo sezono za vami, boste lahko le še brezskrbno uživali v vsakodnevni vožnji z vašim električnim skirojem. Vsekakor pa pred prvo vožnjo ne pozabite tudi za vašo varnost in čelado na glavi!

Če električni skiro uporabljate kot svoje glavno prevozno sredstvo, se za temeljit strokovni pregled lahko obrnete tudi na naš servis električnih skirojev.