Nasveti

Varna vožnja z električnim skirojem v prometu

Varna vožnja na električnem skiroju s čelado

Električni skiro spada med posebna prevozna sredstva, ki omogočajo hitro in praktično gibanje po mestnih ulicah. Če pri tem upoštevate cestnoprometne predpise in osnovni bonton, ki velja za vse pešce in kolesarje, je lahko vaša varna vožnja z električnim skirojem v prometu res varna. Preberite nekaj osnovnih pravil, ki jih velja upoštevati.

Električni skiro je prevozno sredstvo, ki trenutno v Sloveniji sodi med posebna prevozna sredstva, tako kot kotalke, rolke, rolerji, otroško kolo in podobna prevozna sredstva, za katera je določeno, na katerih površinah jih smemo uporabljati.

Z električnim skirojem se v mestu lahko vozite po kolesarskih in drugih poteh, po cesti ne

V cestnem prometu se lahko z električnim skirojem vozite:

  • na pločnikih,
  • po poteh za pešce in kolesarskih poteh,
  • na območjih za pešce in
  • območjih umirjenega prometa, kjer je dovoljena hitrost vožnje 10 km/h, saj se tam lahko igrajo tudi otroci.

Po cesti se z električnim skirojem ne smete voziti.

Ali veste: če se s skirojem peljete po območju umirjenega prometa, morate hitrost prilagoditi gibanju peščev.

Za vožnjo z električnim skirojem veljajo predpisi za pešce in kolesarje

Za varno vožnjo z električnim skirojem je vedno treba paziti na druge udeležence v prometu. Pešcev in kolesarjev nikakor ne ogrožajte in ovirajte tako, da vozite prehitro, vijugate med njimi, se ne umikate itd. Hitrost vožnje prilagodite najpočasnejšim udeležencem na cestah ali poteh, ki jih uporabljate. Največkrat so to pešci.

Ali veste: ne glede na to ali skiro poganjate ali pa vozite električni skiro, morate na prehodu za pešce z njega sestopiti in ga prečkati peš – enako kot s kolesom.

S skiroja sestopite tudi, če niste prepričani o varni vožnji po klancu navzdol.

Po kolesarski poti se lahko peljete hitreje in z električnim skirojem tudi boste hitrejši od večine kolesarjev. A pretirano hiteti na električnem skiroju, tudi na teh poteh ni varno, zato prilagodite hitrost in upoštevajte trenutno zakonodajo CPP.

Ali veste: hitrost električnih skirojev je praviloma omejena na 25 km na uro zaradi prometnih predpisov, ki veljajo pri nas v Sloveniji in varnosti uporabnika.

Med vožnjo ne uporabljajte telefonov in drugih naprav

Med vožnjo z vašim električnim skirojem ne smete uporabljati slušalk za poslušanje glasbe niti telefonirati. Oboje zmanjšuje vaše zaznavanje okolice, saj ne slišite oziroma vidite dogajanja okoli sebe, in lahko hitro pride do nezgode.

Primerna obutev za vožnjo z električnim skirojem
Najbolj varno in udobno se boste peljali v nizkih zaprtih čevljih ali športnih copatih.

S primerno obutvijo in zaščito glave bo varna vožnja v prometu

Na električnem skiroju se ne vozite bosi in v natikačih oziroma sandalih. Dame čevlje s peto raje zamenjajte za udobnejšo nižjo obutev, kot so balerine. Najbolj varno in udobno se boste peljali v nizkih zaprtih čevljih ali športnih copatih.

Če se želite izogniti tudi praskam ob morebitnem padcu, si med vožnjo nadenite tudi oblačila z dolgimi rokavi.

Tudi če ste starejši od 18 let je priporočljivo, da nosite čelado

Če kot kolesar nosite čelado, je ne pozabite nadeti tudi za varno vožnjo z električnim skirojem. Vsak voznik mlajši od 18 let jo mora obvezno nositi, seveda pa je s čelado tudi za starejše voznike udeležba v prometu bolj varna. Tako, kot lahko padete s kolesa, lahko padete tudi s skiroja. Morda še prej, saj imajo skiroji manjša kolesa in so bolj občutljiva, če denimo zapeljete v kakšno luknjo v vozišču.

Preverite svoje znanje! Rešite test »Varno na kolo in skiro.«

To je nekaj osnovnih nasvetov za varno vožnjo, ki jih priporočamo vsakomur. Pomisliti velja tudi na to, da ima vsak električni skiro vgrajeno relativno težko baterijo. Če trčite v koga, ga lahko močno poškodujete. Seveda tudi sebe. Zato naredite vse kar lahko, da bo vaša vožnja s skirojem v prometu čim bolj varna.