Nasveti

Vzdrževanje in servis električnega skiroja – 10 nasvetov

Servis električnega skiroja

Za mnoge je v današnjih časih električni skiro edini način in edino prevozno sredstvo za mobilnost in premike od doma do svojih raznih opravkov in nazaj. Za nekatere je skiro pomemben del življenja in morda bi rekli, da predstavlja skiro njihove »noge«.

Zato je pomembno, da se skrbi za pravilno vzdrževanje in redni servis električnega skiroja. Le tako boste lahko skiro uporabljali dolgo časa, ter poskrbeli za brezskrbno in varno vožnjo z električnim skirojem.

Osnovno vzdrževanje ali servis električnega skiroja ni zahtevno in večino stvari lahko opravite kar sami doma. Tu je nekaj nasvetov, kako pravilno skrbeti za vzdrževanje vašega e-skiroja.

Nasveti za pravilno vzdrževanje in servis električnega skiroja:

Ko kupite svoj novi električni skiro za mobilnost:

Preberite navodila za uporabo proizvajalca

Ko kupite novi električni skiro, se z njim »spoznajte« tako, da preberete navodila proizvajalca. Več kot veste o svojem skiroju, bolje boste lahko zanj poskrbeli. Oglejte si vse sestavne dele vašega skiroja, da boste vedeli, kako izgleda pravilno delujoč skiro. Priporočljivo je tudi, da si naredite nekaj fotografij skiroja, vključno z bližnjimi posnetki (zavore, motor, podvozje, amortizerje,…), tako, da boste lahko imeli za nazaj vedno pri roki pregled slik sestavnih delov.

Vprašajte vašega prodajalca, kako pravilno uporabljati in skrbeti za baterijo

V splošnih navodilih za uporabo električnega skiroja so zapisane informacije o pravilni uporabi baterije skiroja. Ne glede na navodila o uporabi, vprašajte vašega prodajalca o načinu uporabe in pravilnem polnjenju baterije. Na podlagi predhodnih izkušenj, vam bodo znali prodajalci oz. serviserji vedno dobro svetovati.

Po potrebi:

Zaščitite električni skiro pred zunanjimi vremenskimi vplivi

Če je le možno, se izogibajte dežju ali ekstremno visokim/nizkim temperaturam. Ko uporabljate svoj električni skiro v slabem vremenu, je vedno dobro zaščititi vse električne sestavne dele skiroja, kajti vsi skiroji niso vodoodporno zaščiteni in primerni za uporabo v mokrih razmerah.

Skrbite za čistočo vašega skiroja

Ne pozabite očistiti prah ali trdovratno umazanijo s skiroja še preden se nabere. Zaradi prahu ali umazanije v gibljivih delih skiroja, se lahko vaš skiro po nepotrebnem poškoduje. Prav tako je pomembno, da je električni skiro čim bolj suh, da preprečite nastanek rje in korozije na kovinskih komponentah.

Ne pozabite očistiti tudi spodnje strani skiroja in vse okoli akumulatorja. Kadar skiroja ne uporabljate, ga shranjujte na čistem in suhem mestu. To je lahko shramba, hodnik, garaža ali zunanja lopa.

Vsak teden:

Hitro očistite površino skiroja

Tudi če je vaš električni skiro videti čist, ga enkrat tedensko obrišite z mehko in vlažno krpo. Po potrebi uporabite čistilna sredstva, vendar ne smejo biti agresivna (glejte navodila proizvajalca). Po potrebi si nastavite opomnik, da ne boste pozabili.

Preverite zračni pritisk v pnevmatikah in jih napolnite, če je potrebno

Pnevmatike skiroja, čeprav so trajne, se bodo sčasoma obrabile. Zato je pomembno, da jih redno pregledujete, da se prepričate, da so še vedno v dobrem stanju in imajo dober oprijem na cestišču.

Pnevmatike je potrebno redno preverjati glede predrtja. Vizualno preglejte morebitne znake predrtja, tujkov v pnevmatiki, razpok ali drugih morebitnih težav. Zavrtite pnevmatike in se prepričajte, da se vrtijo brez kakršnih koli trenj ali opletanja.

Poškodovano gumo je treba takoj zamenjati. Vožnja z izpraznjenimi pnevmatikami močneje obremenijo delovanje električnega skiroja, kar vpliva na krajšo življenjsko dobo baterije in zmanjšano hitrost.

Vzdrževanje redni servis električnega skirojaPoskrbite, da bodo vaše zavore brezhibne. Za obnovo se naročite na servis električnega skiroja.

Vsak mesec:

Preverite svojo baterijo

Lahko bi rekli, da so baterije najpomembnejši sestavni del vsakega električnega skiroja, saj zagotavljajo polnjenje, ki napaja napravo. Zato je potrebno skrbeti za njih in jih pravilno vzdrževati. Skrbite za čistočo okoli baterije in redno preverjajte, ali so na bateriji oziroma spodnji strani skiroja znaki korozije.

Vse baterije za električne skiroje je mogoče polniti. Če želite kar najbolje izkoristiti življenjsko dobo baterije svojega skiroja, morate upoštevati strog režim polnjenja, ki ga določa proizvajalec. Kako pravilno polniti baterijo preverite v navodilih za uporabo ali vprašajte vašega prodajalca oz. serviserja.

Preglejte obrabo pnevmatik

Redno preverjajte, da se plašči pnevmatik niso preveč obrabili. Prepričajte se, da niso nastale kakršne koli vizualne spremembe na pnevmatikah in preverite, če pnevmatike in zračnice zadržujejo napolnjeni zrak tako dobro kot ob nakupu.

Preglejte ležaje koles

Preglejte kolesne ležaje, matice, vijake in druge vidne sestavne dele koles na vašem električnem skiroju. Če opazite kakršne koli spremembe, se obvezno posvetujte z vašim serviserjem. Ne vozite se s poškodovanimi kolesi skiroja in se čim prej naročite na servis električnega skiroja.

Vsako leto:

Pripeljite svoj električni skiro na celoviti pregled in servis

Naši usposobljeni serviserji za električne skiroje bodo lahko opazili težave, ki jih morda sami niste opazili. Če pravočasno poskrbite zanje, se boste kasneje izognili dražjim popravilom. Poskrbite za vzdrževanje in redni servis električnega skiroja, ter se vozite varno in brezskrbno v prometu.

Za naročila na servis električnega skiroja nas lahko pokličete na 070 835 211 ali pišete na info.ekodrive@gmail.com.